Nertsen

Nertsen in Nederland

Nederland telt ongeveer 160 nertsenhouderijen. De nertsenfarms zijn met name gevestigd in Oost-Brabant, de Gelderse vallei en Noord-Limburg waarbij sommige nertsenfarms meerdere locaties hebben. Gemiddeld houdt een nertsenfokkerij ongeveer 5.000 moederdieren.

Nertsen worden gehouden in open stallen, ook wel sheds genoemd, of in gesloten stallen. Ze leven daar onder natuurlijke omstandigheden, meestal zonder kunstlicht of extra warmte.

In deze stallen leven ze in gekoppelde kooien welke bestaan uit een nestkist (of nestbox) en een loopren. De nestkist is minimaal 20 x 20cm groot en is gevuld met stro. De loopren van de nertsen is van gaas gemaakt en is gemiddeld 85 cm lang, 30 cm breed en 45 cm hoog. Uit onderzoek is gebleken dat deze manier van huisvesting het meest hygienisch en prettig is voor de nerts. In deze manier van nertsenhuisvesting mogen 2 nertsen worden gehouden.

In de winter zijn de volwassen nertsen solitair (alleen) gehuisvest. In de zomer verblijven de moederdieren samen met hun pups in 1 of meerdere  kooien, afhankelijk van de hoeveelheid ruimte waar ze recht op hebben.

Nertsen ventilatie
Nertsen drinknippel
Nertsen ventilatie
Nertsen drinknippel

Sleegers Farm Equipment en Nertsen!

Sleegers is van origine reeds 50 jaar een stalinrichter in de veehouderij. Sinds enkele jaren voorzien we ook nertsenfarms, zowel open als gesloten stallen, van ventilatiesystemen. De praktijk wijst uit dat dit voor de dieren een verademing is en er minder hittestress voorkomt. De nertsen blijven daardoor tijdens warme periode rustiger. Het klimaat wordt regelbaar!

Naast deze ventilatie oplossing is Sleegers in 2015 benaderd door nertsenhouders om te kijken naar de mogelijkheden van een simpele doch duurzame oplossing in het voorzien van vers drinkwater voor de nertsenpups.

Daarop is een nieuw product ontwikkeld en in het veld getest met goed resultaat, de Mink Nipple.

0
Nertsenfarms in NL
0
Aantal moederdieren in NL
0
Aantal pups per jaar in NL

Sleegers Mink Drinknipple

Nertsen pups worden na ongeveer 8 weken gespeend. Het is belangrijk dat de pups zo snel en gemakkelijk mogelijk, dicht bij de nestbox, toegang tot vers drinkwater hebben.

Het is belangrijk voor de nertsen pups om zo snel en gemakkelijk mogelijk beschikking te hebben tot vers drinkwater dicht bij de nestkist. Op teveel plaatsen hebben de pups nog geen directe toegang tot vers drinkwater.

Sleegers Farm Equipment ontwikkelde hiervoor de Mink Nipple.

Een eenvoudige, betaalbare en duurzame drinknippel oplossing waar gemakkelijk vers drinkwater te verkrijgen is door de nertsen pups zodra deze de drinknippel aanraakt. Door deze oplossing is er meer rust in het nest en de watervoorziening van de Mink nipple bevordert het welzijn van de nertsen pups en de moederdieren. De nippel is in overleg met mensen uit de branche ontwikkeld en is reeds getest in een nertsenfokkerij met goed resultaat…

Lees hier meer over de voordelen en mogelijkheden van de Mink Nipple van Sleegers Farm Equipment

 

Ventilatiesysteem Nertsen

Om op klimaatgebied de luchttoevoer, luchtafvoer en/of luchtcirculatie  in een open of gesloten nertsenstal goed te regelen heeft Sleegers meerdere mogelijkheden toegepast in diverse nertsenhouderijen met goede resultaten.

Een perfect klimaat met effectieve luchtcirculatie vormt de basis voor een goede gezondheid van de dieren. Wanneer de stalventilatie niet in orde is kan dit leiden tot meerdere ingrijpende, nadelige gevolgen.

Een te warme of te vochtige omgeving verminderd de eetlust van de nertsen. Wanneer zij minder eten kunnen de prestaties, of beter gezegd de pels, haar kwaliteit verliezen. Het is tevens een bron voor ziektekiemen. Zowel bacterien en virussen krijgen de kans om zich te nestelen en te vermenigvuldigen waardoor de nertsen besmet kunnen raken.

Door warmte in de stal ontstaat een temperatuurstijging die naast stress ook rusteloosheid veroorzaakt. Bij een goed geventileerde stal, oftewel een goed klimaat, zullen de dieren beter ontspannen waardoor de nertsen beter groeien en gezonder blijven. Dit alles komt de uiteindelijke pels ten goede.

De oplossingen die Sleegers onder andere aandraagt op het gebied van ventilatie bij een open stal is het gebruik maken van een krachtige, duurzame en onderhoudsarme circulatieventilator welke de luchtcirculatie- en verdeling verbeterd. De nertsen zullen hierdoor minder hittestress vertonen en zich meer op zijn gemak voelen tijdens warme dagen.

Voor de gesloten stallen worden meerdere toepassingen van ventilatie gebruikt om er voor te zorgen dat er een juiste toe- en afvoer is van verse lucht welke op een geregelde manier wordt gecirculeerd. Dit wordt onder andere gedaan door middel van dakkokers, luchtinlaatkleppen en gevelventilatoren.

Lees hier meer over de mogelijkheden van een ventilatiesysteem in uw nertsenstal.

Neem contact op!

Bel of mail ons uw vraag!

Tel: 0031 (0)492-331404 – Mail: info@sleso.nl

Contactformulier