Vencomatic huisvesting vleeskuikens

Vencomatic logo nieuw1

Het grote belang van het geven van de juiste opvangcondities voor eendagskuikens op het vleeskuikenbedrijf is algemeen bekend. Om het genetisch potentieel van moderne kuikens volledig te benutten wordt een goede start in de toekomst nog belangrijker. Het leven van een kuiken begint echter op het moment dat het kuiken uit het ei komt – dat is vaak dagen voordat de vleeskuikenhouder de zorg krijgt over de kuikens.

In 2004 ontwikkelde Vencomatic de oplossing voor de beste opvangcondities, door het uitkomen van de kuikens te integreren in het huisvestingssysteem. On-farm hatching vervult drie basisbehoeften van het kuiken vanaf het allereerste leven: voer, water en verse lucht.

On-farm hatching is standaard geïntegreerd in het Patio systeem, wat in 2006 geïntroduceerd werd. Vencomatic gebruikt deze ervaring nu om on-farm hatching mogelijk te maken in traditionele grondstallen met het nieuwe concept X-Treck en met geweldige resultaten.

Patio

De ideale omgeving
Patio biedt de ideale omgeving voor het kuiken gedurende de gehele groeiperiode. On-farm hatching geeft de beste start voor de kuikens. Lucht wordt geconditioneerd voordat deze in het Patio systeem wordt gebracht, resulterend in een optimaal en constant micro klimaat. Dankzij een constante verse luchttoevoer op dierniveau wordt de gezondheid van de vleeskuikens verder ondersteund. De dieren worden gehuisvest op brede Patiobanden van hygiënisch en duurzaam kunststof. Deze banden zijn eenvoudig te reinigen en nemen bovendien snel de omgevingstemperatuur aan. Dit resulteert in lagere verwarmingskosten en zorgt voor de juiste vloertemperatuur voor de dieren.

Patio tekening
Patio-1

X-Treck

De X-Treck is een uniek concept dat on-farm hatching mogelijk maakt in traditionele vleeskuikenstallen. X-Treck geeft een optimale start wat resulteert in robuuste vleeskuikens. Het vormt de basis voor een verdere rendementsverbetering in de vleeskuikenhouderij.

Werkend met X-Treck worden broedlades met 18-dagen voorgebroede eieren op een railsysteem geplaatst dat opgehangen wordt over de lengte van de vleeskuikenstal. Het railsysteem wordt vrij in de lucht gepositioneerd, waardoor een optimale luchtbeweging rondom de eieren tijdens uitkomst gerealiseerd wordt. De vleeskuikenhouder kan de hoogte van het systeem regelen met een liersysteem, waarmee hij eenvoudig controle heeft over de luchtbeweging en temperatuur rondom het embryo.

Opties

  • Complementair aan de X-Treck bestaat een automatisch broedlade transportsysteem. Dit systeem automatiseert het proces van broedlade transport van de voorkant naar de achterkant van de stal. Het reduceert handmatig werk en bevordert het arbeidsgemak;
  • Met een elektrisch liersysteem kunt u het proces van de X-Treck verder automatiseren. Het vervangt het handmatig lieren en vermindert hiermee het handwerk nog verder.
Tekening X-Treck